Betonski kolnici

Gradimo održive kolnike!

Zašto betonski kolnici?


RAZNOLIKOST

Suvremene tehnologije izvedbe betonskih kolnika nude rješenja za različite tipove kolničkih konstrukcija. Čitav spektar različitih tehnologija proizvodnje i ugradnje betona je u stanju zadovoljiti sasvim različite uvjete specifičnih lokacija i namjena kolničkih površina – od zahtjeva za visokom nosivošću i trajnošću do zahtjeva za dekorativnom funkcijom kolnika odnosno uređene površine.

 

KONKURENTNOST

Dugoročno stabilna cijena cementa i betona, nasuprot volatilnoj cijeni naftnih derivata, čiji je produkt bitumen – sastavni dio asfalta, čini da betonski kolnik danas postaje vrlo konkurentan asfaltnom kolniku, čak i u slučajevima kada se promatra samo iznos početne investicije. Ukoliko se promatra čitav životni vijek kolničke konstrukcije, niži troškovi održavanja i popravaka betonskog kolnika, čine ga u nekim slučajevima i do 50% jeftinijim rješenjem.

 

TRAJNOST

Betonski kolnici se odlikuju iznimnom trajnošću. Zbog toga su oduvijek prvi izbor za prometnice s velikim prometnim opterećenjima, kako bi se smanjila potreba za inače obimnim radovima na održavanju kolnika. Suvremene metode dimenzioniranja i projektiranja omogućuju optimizaciju kolničke konstrukcije koja se projektira za poznati projektni period, na način da se zadaju maksimalna dopuštena oštećenja na kraju projektnog perioda.

 

ODRŽIVOST

Betonski kolnici predstavljaju tehničko rješenje koje je u najvećoj mogućoj mjeri usklađeno s principima održivog razvoja. Svijetla boja betonskog kolnika izravno utječe na smanjenje globalnog zatopljenja. Trajnost i robustnost kolničke konstrukcije s betonskim kolnikom mogu utjecati i na smanjenju potrošnju goriva koja prometuju po kolniku, a upotreba suvremenih tipova cemenata može dodatno smanjiti emisiju ugljičnog dioksida pri izgradnji kolnika.

 

Pročitajte brošuru Betonski kolnici - pametan odabir

Pročitajte brošuru o našim rješenjima za kolnike

Pročitajte Smjernice za kolničke konstrukcije izvedene uvaljanim betonom

Pročitajte Smjernice za projektiranje, građenje i održavanje betonskih parkirališta 

Pronađite lokaciju

Select product from list
Search
Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved