Static Image
Novosti i događanja

CEMEX-u priznanje za izvrsne prakse zaštite na radu


Kaštel Sućurac, 24. listopada 2018. - Tvrtka CEMEX Hrvatska dobitnica je priznanja za sveobuhvatan pristup organizaciji i provedbi mjera zaštite na radu, promicanje kulture prevencije rizika te istaknuti doprinos prvoj nacionalnoj kampanji „STOP ozljedama na radu“. Priznanje je Marijanu Vuki, direktoru cementnih operacija, uručio ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, Vitomir Begović.

Konferencija „Zaštita na radu – jučer, danas, sutra“ u suradnji s Tehničkim muzejom „Nikola Tesla“ održana je povodom obilježavanja Europskog tjedna zaštite na radu. Prva uz to vezana nacionalna kampanja, „STOP ozljedama na radu“, za cilj je imala informirati, motivirati, uključiti i aktivirati sve dionike na poduzimanje mjera za pozitivne promjene u području zaštite na radu. Nakon dvije godine provedbe intenzivnih aktivnosti, tvrtkama i ustanovama koje su u prvoj nacionalnoj kampanji ostvarile rezultate i uvjete za dugoročna postignuća, dajući primjer i motiv i svim drugim dionicima, dodijeljena su priznanja i plakete.

U sklopu konferencije o sustavu upravljanja zaštitom na radu izlaganje je održao Fabjan Ruščić, voditelj zaštite na radu tvrtke CEMEX Hrvatska. Kao dobar primjer provedbe mjera zaštite na radu naveo je provođenje procedura sigurnosnog zaključavanja za sprječavanje nedopuštenih ili slučajnih pokretanja strojeva u proizvodnim pogonima. U tvornici cementa Sv. Juraj instalirana su tako 562 sigurnosna prekidača i podijeljeno je 600 sigurnosnih lokota, a svi zaposlenici i kooperanti prošli su odgovarajuću obuku za provođenje ovih procedura. Ruščić je istaknuo važnost edukacije radnika, kontinuirano provođenje kampanja i radionica o sigurnim načinima rada s posebnim naglaskom na organizaciju interne Akademije zdravlja i sigurnosti na radu, u čijem radu sudjeluju svi, od radnika do menedžmenta.

Osim CEMEX-a, za zapažene rezultate u unapređivanju zaštite na radu priznanja su dobili i AD Plastik, DS Smith Plastics, HEP, Holcim, INA, Rockwool Adriatic i URIHO. 

                                                                                                        ***

„Nula ozljeda zauvijek“, moto je kojim se već godinama vodi tvrtka CEMEX Hrvatska u nastojanju da osigura najvišu razinu zdravlja i sigurnosti za svoje zaposlenike i kooperante. Najzapaženiji CEMEX-ovi projekti u ovom polju su osobna procjena rizika po sigurnost, sustav upozorenja na opasnosti koje mogu rezultirati ozljedama, oštećenjima ili narušavanjem zdravlja (tzv. kartice „Izbjegnuto/opasno“) te ovom prilikom nagrađeno sigurnosno zaključavanje strojeva.

Ovi projekti dobitnici su nagrade Hrvatske udruge poslodavaca kao najbolji projekti društveno odgovornog poslovanja u kategoriji velikih tvrtki na području brige za zaposlenike. Da je komunikacija sigurnosti na radu također važna, CEMEX pokazuje i priznanjem koje je dobio promicanje zaštite na radu u svojem kvartalnom i mjesečnom glasilu za zaposlenike. Napokon, dva od sedam osvojenih Indeksa DOP-a, nagrade koju svake godine tradicionalno dodjeljuju Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, CEMEX je dobio u kategoriji odgovornih politika i praksi u radnoj okolini.
Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved