Static Image
Novosti i događanja

CEMEX-ov sustav upravljanja energijom certificiran po normi ISO 50001


Kaštel Sućurac, 14. srpnja 2016. – Certifikacijska kuća Det Norske Veritas certificirala je CEMEX-ov sustav upravljanja energijom prema normi ISO 50001, globalnom standardu za upravljanje energetskom učinkovitošću. Ulaganja u energetsku učinkovitost u posljednjih deset godina dovela su peći hrvatskih tvornica cementa po potrošnji toplinske i električne energije na prva mjesta CEMEX-ovih tvornica u svijetu.

Prekretnica u upravljanju potrošnjom električnom energijom u CEMEX-u bila je instalacija sustava za praćenje potrošnje i kvalitete isporučene električne energije. Sustav je u punoj funkciji od početka 2007. godine, a omogućio je analizu potrošnje i prepoznavanje potencijala za uštedu. Potrošnja električne energije potom je smanjena ugradnjom frekventnih regulatora u pogonima, korištenjem LED umjesto klasične rasvjete, smanjenjem gubitaka u sustavu komprimiranog zraka, isključivanjem električnih potrošača koji nisu u funkciji te pravilnim održavanjem strojeva i zatvaranjem otvora na klimatiziranim prostorijama.

Na području optimiranja potrošnje toplinske energije najveću je promjenu donijelo ovladavanje tehnologijom proizvodnje niskotemperaturnog klinkera. Ta je tehnologija uvedena u obje CEMEX-ove tvornice, a pretprošle godine rezultirala je prvim mjestom za peć tvornice Sv. Juraj te visokim sedmim mjestom prema učinkovitosti potrošnje toplinske energije za tvornicu Sv. Kajo. Obje tvornice su po pitanju energetske učinkovitosti kontinuirano među prvih pet CEMEX-ovih tvornica u svijetu, a ima ih više od šezdeset.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved