Mi smo CEMEX

Godišnji izvještaji

Integrirano izvješće CEMEX 2016.
Pročitajte
CEMEX Hrvatska - Izvještaj o održivom razvoju 2015. i 2016.
Pročitajte

Naša povijest

CEMEX je osnovan 1906. godine u Meksiku te je od malog regionalnog igrača vremenom izrastao u jednog od najvećih proizvođača cementa na svijetu.


Najvažniji događaji u povijesti CEMEX-a


1906.

CEMEX je osnovan otvaranjem tvornice Cementos Hidalgo u sjevernom Meksiku.

1920.

 Pokretanje tvornice Cementos Portland Monterrey godišnjeg kapaciteta proizvodnje od 20.000 tona.

1948.

CEMEX je dosegnuo godišnji kapacitet proizvodnje od 124.000 tona, gotovo četiri puta veći u odnosu na 1906. godinu.

1966.

Akvizicijom tvrtke Cementos Maya u Meridi i izgradnjom novih tvornica u gradovima Ciudad Valles i Torreon u razdoblju od 1966. do 1967. CEMEX izrasta u regionalnog igrača.

1976.

Inicijalna javna ponuda na Meksičkoj burzi. Iste godine, nakon preuzimanja tvrtke Cementos Guardalajara, CEMEX je postao tržišni lider u Meksiku.

1985.

Godišnja prodaja prvi put je nadmašila 6,7 milijuna tona cementa i klinkera, a godišnja prodaja u svakoj od tri cementare (Monterrey, Guadalajara i Torréon) iznosila je više od milijun tona.

1986.

Kroz zajedničko ulaganje sa sjevernoameričkim proizvođačima cementa, CEMEX konsolidira svoj izvozni program.

1987.

Preuzimanje tvornice Cementos Anahua i početak implementacije satelitskog sustava CEMEXNet za povezivanje pogona kompanije. Akvizicijom kompanije Cementos Tolteca, vodećeg proizvođača cementa u Meksiku, CEMEX postaje jedan od deset najvećih proizvođača cementa na svijetu.

1992.

CEMEX preuzima dvije najveće tvornice cementa u Španjolskoj.

1994.

CEMEX preuzima najvećeg proizvođača cementa u Venezueli i time dobiva idealnu poziciju za izvoz. CEMEX se zatim širi u SAD-u preuzimanjem cementare u Teksasu te ulazi na tržište Paname akvizicijom tvrtke Cemento Bayano. Konačno, 1996. preuzima Cementos Nacionales u Dominikanskoj Republici.

1994.

CEMEX pokreće strategiju korištenja alternativnih goriva i započinje s konverzijom tvornica kako bi mogle koristiti naftni koks.

1994.

CEMEX formalno uvodi program eko-učinkovitosti kao temelj strategije održivog razvoja.

1996.

Preuzimanjem tvrtki Cementos Diamante i Samper u Kolumbiji, CEMEX postaje treći najveći proizvođač cementa na svijetu.

1998.

Između 1998. i 1999. CEMEX stječe 25-postotni udjel u najvećem proizvođaču cementa u Indoneziji. Također kupuje filipinski APO Cement i dodatnih 40 posto udjela u kompaniji Rizal Cement.

1999.

Dionice su uvrštene na Njujoršku burzu pod simbolom „CX“. Iste godine CEMEX osniva CEMEX Asia Holdings (CAH) s ciljem razvoja novih partnerstava i poslovanja vezanih uz cement u jugoistočnoj Aziji. Također, konsolidira svoju prisutnost u Srednjoj Americi i na Karibima preuzimanjem najvećeg proizvođača cementa u Kostarici. Do kraja 1999. CEMEX od vodećeg proizvođača u Egiptu preuzima Assiut Cement Company.

2000.

CEMEX realizira izgradnju novog pogona drobilice u Bangladešu. Također postaje vodeći proizvođač cementa u Sjevernoj Americi, nakon preuzimanja američke tvrtke Southdown.Inc.

2000.

Kompanija pokreće inicijativu CEMEX Way za prepoznavanje, uvođenje i izvršavanje standardiziranih najboljih praksi unutar cijele organizacije.

2000.

Agencija Standard & Poor’s podiže kreditni rejting kompanije CEMEX u investicijski razred.

2001.

CEMEX ulazi na tajlandsko tržište cementa preuzimanjem kompanije Saraburi Cement Company, a 2002. učvršćuje svoju poziciju na Karibima preuzimanjem kompanije Puerto Rican Cement Company.

2005.

CEMEX udvostručuje svoju veličinu preuzimanjem kompanije RMC, prisutne na 20 tržišta uglavnom u Europi. Ovom je integracijom CEMEX učvrstio svoju prisutnost u Europi i pozicionirao se kao kompanija koja pokriva cijeli lanac vrijednosti industrije.

2006.

Više od 50.000 zaposlenika slavi 100. godišnjicu kompanije CEMEX.

2007.

CEMEX pokreće integraciju kompanije Rinker.

Iz ovog kratkog povijesnog pregleda možete vidjeti da je CEMEX od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća rastao kroz akvizicije gotovo svake godine.

Jasno je da je globalna financijska kriza utjecala na građevinsku industriju u cjelini, a time i na CEMEX. U proteklih nekoliko godina nismo rasli tempom na koji smo ranije navikli, ali smo pozicionirali svoje poslovanje kako bismo bili spremni za oporavak svjetskoga gospodarstva. Godišnja prodaja tvrtkeiznosi 16 milijardi dolara, a CEMEX zapošljava više od 50.000 ljudi u više od 50 zemalja.

Naše temeljno poslovanje oslanja se na vađenje i isporučivanje agregata iz kamenoloma, proizvodnju i isporuku cementa, betona i betonskih proizvoda.

Izvor informacija: www.cemex.com

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved