Static Image
Novosti i događanja

Pet hrvatskih građevinskih projekata natječe se za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX


Kaštel Sućurac, 22. listopada 2018. – CEMEX Hrvatska deseti je put proglasila dobitnike Graditeljske nagrade CEMEX za najuspješnija hrvatska arhitektonska i građevinska dostignuća nastala u protekle dvije godine.

Neovisni stručni Odbor nagrade koji su činili predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela, predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Petra Škevin te Alen Harapin s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, odabrao je pet projekata koji će hrvatsku predstavljati na međunarodnoj razini.

Nagrađeni su projekti:
Bijela kuća u Sutivanu na Braču u kategoriji Stambene građevine,
Studentsko stanovanje u sveučilišnom kampusu na riječkom Trsatu u kategoriji Javne i poslovne građevine te
Rekonstrukcija Turističke palače u Splitu u kategoriji Zajednički prostori.

Posebne nagrade Odbor je dodijelio i za Održivu gradnju poslovnoj zgradi West Gate „A“ u Splitu te za Društvenu vrijednost splitskoj Osnovnoj školi „Žnjan-Pazdigrad“.

Pobjednički projekti predstavljat će Hrvatsku na međunarodnom natječaju CEMEX Building Award koje će se u studenom održati u Meksiku, a na kojem će se natjecati u konkurenciji sedamdesetak svjetskih projekata.

Kroz međunarodno izdanje Graditeljske nagrade, CEMEX nastoji posebno poticati i nagrađivati talent u arhitekturi i graditeljstvu, razvijati globalnu kulturu inovacije i kreativnost te poticati upotrebu novih betonskih  tehnologija koje jamče visoku održivost u zgradarstvu i infrastrukturi.

Svi nacionalni pobjednici predstavljeni su na službenoj stranici nagrade.


                                                                                                       ###

Graditeljska nagrada CEMEX već se gotovo tri desetljeća dodjeljuje najuspješnijim svjetskim projektima.
Posljednjih deset godina Hrvatska svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Već na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su zadarske Morske orgulje te Skradinski most, a uslijedio je čitav niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu te brojnih privatnih stambenih građevina koje su razvili istaknuti hrvatski arhitekti i graditelji.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved