Static Image
Novosti i događanja

Čak pet projekata iz regije dobitnici su međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX

Regionalni projekti nastavljaju izvrsni niz koji domaća arhitektonska i građevinska rješenja postižu u međunarodnoj konkurenciji još od 2006. godine.

Kaštel Sućurac, 9. studenog 2018. – U snažnoj konkurenciji sedamdesetak projekata iz cijelog svijeta koji su se natjecali za ovo prestižno graditeljsko priznanje, tri hrvatska projekta, jedan iz Crne Gore te jedan iz Bosne i Hercegovine osvojili su međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX.

Studentsko stanovanje u sveučilišnom kampusu na riječkom Trsatu osvojilo je treće mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine, rekonstruirana Turistička palača u Splitu treće mjesto u kategoriji Zajednički prostori, dok je poslovna zgrada West Gate „A“ u Splitu počasno spomenuta u posebnoj kategoriji nagrade Održiva gradnja.

Veličanstvena kuća za stanovanje iz Bijelog Polja osvojila je treće mjesto u kategoriji Stambene građevine, dok je Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osvojila drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine.

Svojim međunarodnim izdanjem Graditeljske nagrade CEMEX potiče i nagrađuje talent u arhitekturi i graditeljstvu, razvija globalnu kulturu inovacije i kreativnost te potiče gradnju visoke održivosti upotrebom novih betonskih tehnologija.

Opisi nagrađenih projekata:

Studentsko stanovanje u sveučilišnom kampusu na riječkom Trsatu
Treće mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine

Investitor: Sveučilište u Rijeci
Arhitektonsko rješenje: Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann, Ivan Galić
Projekt konstrukcije: Eugen Gajšak, Marija Šarac, Marijan Bračun, Statički projektni ured GiF d.o.o.
Izvođač: Lavčević d.d.

Tri paviljona studentskog stanovanja s 238 stanova i Studentskim centrom dio su projekta izgradnje Sveučilišnog kampusa na Trsatu u Rijeci, a osiguravaju smještaj za 730 studenta i 24 gostujuća nastavnika, od čega je većina (688) u studentskim stanovima za četvoro koji se sastoje od zajedničkih prostora i dviju dvokrevetnih soba. Osim toga, u paviljonu 1 se nalaze 32 stana projektirana za po jednog studenta, a u paviljonu 2 24 stana višeg standarda za gostujuće nastavnike. Deset stanova (po 5 u paviljonu 1 i paviljonu 2) prilagođeno je za osobe s invaliditetom.

Rekonstrukcija Turističke palače u Splitu
Treće mjesto u kategoriji Zajednički prostori

Investitor: Grad Split
Arhitektonsko rješenje: Dean Stubnja dipl.ing.arh.
Projekt konstrukcije: Albert Pavlović dipl .ing. građ.
Izvođač: Mađor Company d.o.o.

Turistička palača, izgrađena 1968. godine, smještena je na istočnom dijelu splitske Rive. Centralna šetnica Rive s drvoredom palmi nastavljena je na istok, dok sama zgrada tangira njen južni dio. Svojom malom visinom, u startu je postavljena suzdržano, s krovnom terasom koja promatrača podiže iznad razine Rive, omogućavajući mu pogled na južno pročelje palače. Godinama neodržavana i devastirana, postala je tumorsko tkivo u strogom centru grada.

Grad Split je 2014. donio odluku o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Lokacija centra grada, okruženje Dioklecijanove palače, Rive i obale te gradnja na arheološkom lokalitetu nekadašnjih Lazareta određivale su suptilni pristup projektnom zadatku.

 

West Gate „A“, Split
Počasno spomenuti u posebnoj nagradi za Održivu gradnju

Investitor: S.B. Toranj d.o.o.
Arhitektonsko rješenje: Otto Barić dipl.ing.arh.
Projekt konstrukcije: Jelić – Inženjering d.o.o.
Izvođač: Tehnika d.d.

Projekt Westgate je u komercijalnom smislu nastao kao logična reakcija na potrebe tržišta, kako bi udovoljio zahtjevima za modernim reprezentativnim radnim prostorom.

Motivirani činjenicom da sličan objekt nije desetljećima izveden u Gradu Splitu, od samog početka projekta namjera je bila, uz zadovoljavanje funkcionalnih potreba, ujedno ostaviti značajan pečat na arhitekturi i urbanizmu grada.

 

Kuća za stanovanje, Bijelo Polje, treće mjesto u međunarodnoj kategoriji Stambenih građevina

Investitor: Brčvak Mensur
Arhitektonsko rješenje: prof.dr Rifat Alihodžić, dipl.ing.arh, ARHINGinženjering d.o.o.
Projekt konstrukcije: Ivan Maretić, dipl.ing građ.
Izvođač: INTESA d.o.o.

Stambeni porodični objekat lociran je u gusto izgrađenom urbanom tkivu postojećih jednoporodičnih kuća. Volumen je proizašao iz težnje da se obezbijedi sunce, pogled i da se postojeće zelenilo vizuelno uvede u enterijer. Bonitet izgrađenih objekata nije respektabilan već predstavlja arhitekturu koja reprezentuje puko funkcionalno rješavanje stambenih potreba. Lokacija objekta izlazi na usku ulicu na čijem se završetku nalazi crkva Svetog Petra iz XII vijeka.

 

Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike KCUS-a
drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine

Investitor: UG Srce za djecu koja boluju od raka 
Arhitektonsko rješenje: Emir Salkić iz studija normal arhitektura iz Sarajeva
Projekt konstrukcije: Euroengineer iz Sarajeva
Izvođač: Džena iz Gradčca

Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike KCUS-a namijenjena je besplatnom smještaju djece oboljele od malignih oboljenja i njihovih roditelja koji dolaze van Kantona Sarajevo. U njoj se provodi i stručna psihosocijalna pomoć i podrška djeci i roditeljima, s ciljem prevencije i prevazilaženja psiholoških problema i poremećaja. Ona predstavlja drugi dom oboljeloj djeci i njihovim porodicama, pruža im porodičnu atmosferu i omogućuje druženje s ostalom djecom.

                                                                                                                ###

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

Hrvatska svojim projektima više od desetljeća konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Već na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su zadarske Morske orgulje te Skradinski most, a uslijedio je čitav niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu te brojne privatne stambene građevine koje su razvili istaknuti hrvatski arhitekti i graditelji.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved